Så kan du hacka tiden och bli effektiv på jobbet

Deadlines ska avklaras. Träningen ska hinnas med. Barn ska hämtas på dagis. Ja, oavsett vilka måsten man har så är dagen en ständig kamp mot klockan för många. Men vi ger dig tipsen om hur du kan hacka tiden och få mer tid över till privatliv och fritidsintressen!

Jobba effektivt

Det är lättare sagt än gjort, men det finns faktiskt hacks för att jobba effektivt och få saker gjort snabbare. Nya studier visar exempelvis att korta bensträckare med jämna mellanrum (omkring 1 gång i timmen) gör oss mer effektiva och fokuserade. Då skickas nämligen endorfinkickar till hjärnan som gör oss gladare och piggare.

Andra knep för att få saker gjort är att planera vad du ska göra under dagen redan när du ligger i sängen på morgonen. Tänk ut vad du behöver göra, och lägg en tydlig plan med vad du ska få gjort och när de olika sakerna ska ha blivit klara under dagen. På så vis skapar du en egen deadline vilket gör dig mer effektiv. Att arbeta planlöst gör så att vi undermedvetet köper mer tid.

Någonting mer som också främjar effektiviteten är träning. När vi tränar så aktiveras glädjehormoner vilket ger oss en massa dopaminkickar som gör oss gladare och mer energifulla. Som om inte det vore nog så minskar det dessutom ångest, samtidigt som vi får ett betydligt högre fokus.

Skapa mer tid

Vi kan faktiskt göra väldigt mycket för att skapa oss än mer tid. Börjar du klockan 09:00? Varför inte börja dagen redan klockan 08, redan där har du tagit in en timme i produktivitet. Du kan även spara tid på lunchen genom att ta med egen matlåda istället för att gå iväg till lunchstället, köa, vänta på mat, äta och sedan gå tillbaka. Både tidseffektivt och ekonomiskt! 

Hur blir du optimerad på jobbet?

Vi är alla olika och fungerar på olika sätt. Fundera lite kring hur just du blir optimerad. Att arbeta planlöst när du inte är i fas är inte att arbeta effektivt. Blir effektiv på jobbet genom att ge dig själv de bästa förutsättningarna. När om dagarna blir du riktigt hungrig? Ät den tiden istället för den obligatoriska tiden klockan 12:00 (om du har möjlighet). Är du en kvällsmänniska eller morgonmänniska? Kan du börja jobbet någon timme tidigare och arbeta någon timme senare? Se över när just du är optimerad och lägg upp din arbetsdag därefter.