Svårt att sova? Här är knepen som löser dina sömnproblem

Att äta säsongsbetonad mat är inte bara billigt och nyttigt, det är dessutom klimatsmart. Det finns med andra ord många fördelar med att äta säsongsmat, men det kan vara svårt att veta när det är säsong för vad. Här får du hacksen som är nyttiga och bra för miljö och plånbok.

Säsongsmat

Vi odlar väldigt mycket mat av tusentals olika sorter med allt ifrån grönsaker, rotfrukter och annat. Under vissa säsonger är en viss mat billigare en annan och anledningen till det är för att det är just då som en viss typ av mat skördas. Det här gör att det finns väldigt mycket av en typ – och som det är idag så slängs ofta väldigt mycket av den säsongsbetonade maten. I en tid då inte alla människor har mat på bordet, samtidigt som vi brottas med klimathot så är detta någonting vi alla bör ha i åtanke när vi handlar mat.

Fler fördelar med att äta mat efter säsong

Billig mat

Att äta en säsongsbetonad mat är inte bara ett miljövänligt alternativ. Det är dessutom en billig mat. Eftersom att mycket skördas samtidigt så finns det ofta mer tillgång en efterfrågan vilket sänker priserna.

Säsongsbetonad mat är nyttigt

Säsongsmat kräver väldigt lite mänsklig assistans för att växa. Mat som inte är i säsong kräver däremot fler pesticider, kemikalier och konserveringsmedel för att växa ordentligt. När du väljer den lokala maten, säsong, är det som att välja livsmedel som sannolikt kommer vara utan bekämpningsmedel.

Mat efter säsong är godare

Eftersom att säsongsbetonad mat inte innehåller bekämpningsmedel så är det dessutom godare. Att det är godare är även ett resultat från att det är skördat i rätt tid, när det faktiskt är redo att ätas – utan artificiella medel som påskyndar det.

Det håller sig färska och fräscha längre

När maten fått genomgå en naturlig process så blir de inte dåliga lika snabbt och håller sig färska och smakrika längre.

Med råvaror i säsong får du en naturlig omväxling

När man är mitt i livet så är det svårt att få tid över till att variera maten. Ofta blir det de som man känner till eller har på närminnet. Om man dock börjar handla klimatsmart med råvaror i säsong så kommer du äta fler olika saker och få en större omväxling!

Det är med andra ord bara att börja planera inköpen efter vad som är säsongsmat. Ett hack som ger dig mer pengar i plånboken, gör dig mer hälsosam samtidigt som det är miljövänligt!