Skönhetstips – hacket som gör under för din hy

Det är nyttigt att skrubba kroppen, men istället för att använda färdiga hudvårdsprodukter som kostar en massa pengar kan du använda dig av ett hack med hjälp av kaffesump som blir till en bodyscrub.

Vardagsingredienser så som socker, farinsocker, salt eller kaffesump låter inte som självklara hudvårdsprodukter. Men det kan faktiskt betyda mycket både för hälsa och plånbok att göra din egna bodyscrub med just dessa ingredienser.

Så fungerar skönhetshacket

När du skrubbar kroppen så hjälper du din huds naturliga avstötningsprocess. Men istället för att köpa dyra bodyscrub-produkter som i vissa fall innehåller onaturliga ämnen så är det både enkelt, hälsosamt och billigt att göra en egen bodyscrub.

Så går du tillväga

Du kan använda havssalt, salt, socker, brunt socker eller kaffesump. Men om du använder salt kan det dock vara viktiga att komma ihåg att det kan svida om du har små sår på kroppen. Använd gärna en olja så som exempel raps, mandel eller olivolja. Blandningsförhållandet är 2 till 4, dvs två matskedar olja till fyra matskedar farinsocker, salt, kaffesump eller vad du väljer att göra din scrub på.

Använd din hemmagjorda bodyscrub två gånger i veckan

Hur mycket du använder bodyscruben kan variera beroende på hur torr din hud är. Men oftast räcker det med 1-2 gånger i veckan.

Förutom att det är billigare och bättre för miljön så slipper du med din hemmagjorda scrub dessutom dåliga biprodukter mot huden så som färgämnen, konserveringsmedel och parfymer.

Andra användningsområden för kaffesump

Kaffesump har även andra användningsområden så som att det ger vackrare blommor om du lägger det i blomrabatten där de ofta får mer färg. Kaffesump kan även rengöra svårt smutsig disk där du exempelvis kan lägga in det i Stekpannan eller kastrullen. Det otippade mirakelmedlet kan även strös ut på isiga ytor så att isen smälter samt användas för att ta bort dålig lukt i köket när du tillagat fisk eller hackat lök.