Sluta inte nu: Anledningen till att du har mer viljestyrka än du tror!

Alla framgångsrika personer har haft en ovanligt hög viljestyrka. En viljastyrka som gjort att de inte slutar vid motgångar. Vid framgångar eller när annat lockar. Men hur långt sträcker sig viljestyrkan? Har den ett slut? Och kan man öva upp den? 

Sluta in nu: Här är anledningen till att du har mer viljestyrka än du tror!

Viljestyrkan är någonting vi kan öva upp på samma sätt som vi tränar upp muskler på gymmet. Genom att se det på rätt sätt kommer du snart kunna undvika att vika ned dig för frestelser eller motgångar.

Det har varit en lång dag. Du har stampat och arbetat sedan nio på morgonen. Chefen fortsätter att avbryta dig för att fråga hur det går. Kollegorna lastar sina problem på dina axlar. När klockan är sex så är du helt slut. Faktum är att det känns som ett smärre mirakel att du ens orkat med allting – och då räcker viljestyrkan för att hålla dieten eller dylikt inte längre till.

Psykologer brukade vara övertygade om att dagar som dessa gör oss sårbara för frestelser och att viljestyrkan var liksom pengar en begränsad resurs som du arbetar hårt för, och som tar slut. Använder du allt under dagen så finns det ingen kvar vid middagstid.

På senare tid har dock tesen börjat blekna. Enligt många nya studier så är våra nivåer av viljestyrka inte något som kan jämföras med en budget som vi måste resursplanera. Snarare en förnybar resurs som ständigt kan förnyas. “Istället för att tänka att viljestyrka är som bensintanken i en bil, så är det snarare som ett bilbatteri”, säger Krishna Savani på Nanyangs tekniska universitet i Singapore. “Ju mer du kör, desto mer laddar batteriet, varpå det kommer att hålla längre”.

Ur det här synsättet så är alltså energin du kan lägga på koncentration bara begränsad om du tror att det är det. Med andra ord lyfter detta ett spännande hack som gör att vi med rätt mindset, kan få oändligt med energi och motivation – genom att helt enkelt sluta se vår energi som en resurs som kan ta slut.