Det händer i kroppen när du dricker kaffe

Det sägs att getherdar från Etiopien på 900-talet var de första att dricka kaffe. De upptäckte att att deras getter fick ovanligt mycket energi av kaffebären. En munk testade att göra en drink av kaffebären och märkte att det höll honom vaken hela natten. Idag dricker vi kaffe som aldrig förr, men vad händer egentligen i kroppen? 

Kaffe har haft en stor betydelse för historien. I USA år 1767 höjde man skatten på te, vilket inte uppskattades av amerikanerna som älskade drycken. Men år 1773 lanserades kaffe under Boston Te Party.

Idag är kaffe ett måste i mångas vardag. Både i Sverige och runt om i världen. Sverige och Finland ligger i toppen av de mest kaffedrickande folket. I Sverige dricker man i genomsnitt 3,2 koppar kaffe om dagen. I Italien finns det ett ordspråk som lyder att de inte bryr sig om vare sig kärlek eller sex. Bara det får sitt kaffe! Personen som myntade ordspråket kan förvisso ha dragit det hela till sin spets, men drycken har alltjämt många hälsosamma effekter.

En fråga är efter alla dessa år dock ständigt högaktuell. Blir man verkligen pigg av kaffe? Svaret är ett rungande ja! Koffein blockerar nämligen sömn genom att reagera med en receptor i nervsystemet. När du druckit en kopp absorberas koffeinet i kroppen där effekten kulminerar efter 30 till 60 minuter.

Hur länge koffeinet håller i sig är dock individuellt. Vissa bryter ner koffeinet väldigt snabbt, medan andra gör det långsamt (särskilt gravida). När kaffet är drucket så ökar adrenalinnivåerna och blodflödet genom hjärnan, samtidigt som luftrören vidgas.

Kaffe innehåller även nyttiga antioxidanter och forskning har visat att den har en bra effekt mot cancer, åldersdemens och diabetes. Samtidigt har koffeinet även en positiv verkan på ämnesomsättningen vilket kan hjälpa dig att hålla vikten nere.

…den italienska personen kanske inte var så snett ute trots allt. En java tack!