Recept: 3 nyttiga och billiga rätter

Allt fler väljer att äta vegetariskt. Dels för att det är miljövänligare, det är oftast billigare och det är nyttigt med kost från växtriket. Nedan hittar du tre rätter som är både nyttiga och billiga.

1Broccolisoppa

Ingredienser

 • 250 g färsk broccoli
 • 20 cm purjolök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 msk olivolja
 • 6 dl grönsaksbuljong
 • salt och nymalen vitpeppar, örtkrydda

Tillagning

Skölj och bryt broccolin i små buketter. Strimla purjon tvärsöver och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs purjo och vitlök lätt. Lägg i broccoli och häll på buljongen. Låt det sjuda under lock ca 5 minuter tills broccolin mjuknar. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar och gärna någon örtkrydda.

2Blomkålsris med nötter

Ingredienser

 • 1 st blomkål
 • 1 st gul lök(ar)
 • 0,5 msk ingefära, 0,5-1 msk, riven
 • 0,5 st chilipeppar
 • 1 rapsolja
 • 1 st lime, skalet
 • 1 salt
 • 1 svartpeppar

Tillagning

Hetta upp olja i en stor stekpanna och stek blomkål, lök, ingefära och chili i ca 7-10 min tills blomkålen har blivit mjuk och fått lite färg. Skölj limen och riv skalet över blomkålsriset. Pressa över saften och smaka av med salt och peppar. Servera blomkålsriset tillsammans med nötter eller andra tillbehör som finns hemma.

3Afrikansk linsgryta med banan

Ingredienser

 • /2 purjolök (alt. 1 gul lök)
 • Olja att steka i
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk curry
 • 2 dl röda linser
 • 3-4 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
 • 1 burk kokosmjölk, ca 400 g
 • 1/2 pkt krossade tomater, ca 200 g (alt. 3 färska, hackade)
 • 2 bananer
 • 2-3 tsk citronsaft
 • Salt, peppar
 • Till servering:
 • Cashewnötter

Tillagning

Strimla purjolöken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, curry och linser, blanda runt och fräs någon minut till. Häll på buljong, kokosmjölk och tomater. Låt koka på svag värme i 10-15 min. Dela upp bananen i bitar och lägg ner i grytan. Ta av från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.