Så inreder du smart om du bor litet

Om du bor litet är du säkert bekant med den ständiga kampen om utrymme att placera saker på och vet hur viktigt det är att planera och yteffektivisera. Nedan har vi smarta inrednings-hacks för dig som bor litet (och som dessutom är billiga).

Börja med att se över om det finns utrymme för smarta lösningar som kan användas till flera saker.

En av de viktigaste sakerna för dig som bor litet är att skaffa riktigt bra och praktisk förvaring. Varje liten yta i hemmet är viktig. Ett tips är att ha ”portabla” och mångsidiga möbler som kan användas till mycket. Ett matbord som monteras på väggen och som kan fällas ner när det inte används är exempelvis ett bra tips.

Ett annat knep för att få bort prylar och saker som ligger på golvet är genom att utnyttja utrymmet under sängen. Under en vanlig säng får du plats med två stora lådor, om låderna dessutom har hjul på sig blir det superlätt att dra fram dem när du behöver. Kanske har du massor av skor eller lakan? Förvara sådant under sängen.

Hemmet ska såklart kännas mysigt och fint, men bor du litet gäller det att hitta på sätt som förenar funktion med stil. Satsa på snygg förvaring! Det finns massvis av fina boxar i olika storlekar som passar perfekt för såväl underkläder som för filmer.

Vill du få lägenheten att se större ut är ett knep att inreda med ljusa färger, låt väggar och större möbler gå i ljusa nyanser och sätt färg på detaljerna. Om du vill få fönstren att se större ut är knepet att hänga gardinerna nära taket och placera dem långt ut på sidorna av fönstret istället för framför fönstret – det får fönstret att se större ut.

Möbler får nya användningsområden

I butiker som IKEA kan du hitta riktigt smidiga skolådor, dessa är väldigt platta och ställs mot väggen. De tar knappt någon plats men rymmer en hel del. Ett smart inrednings-hack är att ge lådorna en uppfräschning, till exempel genom att spraymåla dem. Därefter kan du förvara allt möjligt, allt ifrån schampo och tvål till toalettrullar, köksverktyg och mycket mer.

För att avsluta gäller det såklart att du har någonstans att sitta i ditt eget hem. Du vill säkert också kunna bjuda hem vänner och ha middagar och fest! Istället för att köpa hem stora stolar som tar upp mycket plats kan du satsa på snygga och staplingsbara pallar. När de inte används är det bara att stapla ihop dem så tar de inte upp mer plats än en pall.

Inred på höjden med hjälp av möbler som går ändå upp till taket. En bokhylla kan användas på flera sätt och rymmer mycket. Placera dem förslagsvis över en dörr eller på ytor som inte annars kommer till användning.

Lycka till med din lägenhet – en liten bostad kan bli otroligt mysig med rätt hacks!